11.9.2019

Kylmän sodan synteettinen soundtrack

Cold War On The Rocks nostaa 1980-luvun kadonneet kulttilevyt takaisin parrasvaloihin

Svart Records julkaisee syyskuun loppupuolella toimittaja ja kirjailija Mikko Mattlarin koostaman Cold War On The Rocks – Disco and Electronic Music from Finland 1980-1991 -kokoelmalevyn, joka esittelee 20 tarkoin valikoitua kappaletta suomalaisen disko- ja elektronisen musiikin alkutaipaleelta. Nyt ilmestyvä kooste on jatkoa viime vuonna julkaistuille Satan In Love ja Dance For Your Life -kokoelmille, jotka esittelivät kotimaisen syntikkapopin, diskon ja rytmimusiikin esihistoriaa.

Uuden kokoelman matka kulkee orkestroidun diskomusiikin kautta kokeelliseen elektroniseen ilmaisuun ja takaisin. Tuplavinyyliltä ja cd:ltä löytyy niin tuntemattomien artistien 7” singlejä kuin mielenkiintoisia kappalelöytöjä tunnetuilta artisteilta. Ja kuten asiaan kuuluu, joukkoon on lisätty mielenkiintoisia nauhoitteita tuntemattomilta artisteilta, joiden työ on usein jäänyt syyttä unholaan.

Tuttujen artistinimien – kuten Einin, Taiskan tai Jokke Seppälän – unohtuneiden biisien rinnalle on nostettu valikoitu joukko tuntemattomampia nimiä. Tuskin kukaan meistä tietää, jatkoivatko esimerkiksi Simo Laiho, Biba tai Jarmo Juhani musiikkiuraansa kokoelmalta löytyneiden biisilohkaisuiden jälkeen. Toisaalta suurin osa tietää mitä taiteilijanimi Esa (Esa Mäkelä eli Ressu Redford) on myöhemmin tehnyt tai mitä Kaija Koo on saavuttanut vuonna 1985 ilmestyneen ja kokoelmalta löytyvän Tyhjyys -singlen jälkeen.

Samanaikaisesti kokoelman kanssa ilmestyy suomalaisen syntetisaattorimusiikin alkuvaiheista kertova Mattlarin kirjoittama kirja Synteettinen Suomi. Se kertoo 1970- ja 1980-lukujen suomalaisesta elektronisesta musiikista eli muun muassa ambientista, syntikkapopista ja koneilla tehdystä discosta. Kirja perustuu sekä dokumenttiaineistoon että noin neljäänkymmeneen suomalaisen konemusiikin tekemisessä mukana olleen henkilön haastatteluihin.

Svart Records julkaisee Cold War On The Rocks -kokoelman 27.9.2019 vinyylinä ja cd:nä. Synteettinen Suomi -kirjan sekä Cold War On The Rocksin julkaisua juhlitaan päivää ennen ravintola Siltasessa Helsingissä. Illan aloittaa Mikko Mattlarin haastattelu, jossa kustannustoimittaja Markus Karlqvist käy kirjailijan kanssa läpi niin kirjan kuin kokoelmalevyn mehukkaita taustoja. Tapahtuman musiikillisesta annista vastaa aito 80-lukulainen syntikkapopbändi Tapa Paha Tapa sekä DJ Mikko Mattlar tarkkaan valikoitujen aikakauden kulttisinglejen kera. Julkaisujuhlat alkavat Siltasessa 21.00 ja tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Ääninäytteet

Esa: Kun on yö

Step On The Other Side: Cold War On The Rocks

Taiska: Ei voittajaa (J’veux d’la tendresse)

26.9. Synteettinen Suomi -kirjan ja Cold War On The Rocks -kokoelmalevyn julkaisujuhlat

Siltanen, Hämeentie 13 B

Mikko Mattlarin haastattelu, Tapa Paha Tapa (live), DJ Mikko Mattlar

21.00 – 00.00

Vapaa pääsy

https://www.facebook.com/events/330790627799602/

https://www.facebook.com/Tapa-paha-tapa-547187025749233/

V/A: Cold War On The Rocks – Disco and Electronic Music from Finland 1980-1991

1. JORI SIVONEN: JUPITER (3:10)

2. TAISKA: EI VOITTAJAA –J’veux d’la tendresse– (3:48)

3. EINI: JOSSAKIN, JOS HALUAT (3:53)

4. ESA: KUN YÖ ON –Vill ha dig– (3:48)

5. MIKA SUNDQVIST: TÄHDENLENTO (3:30)

6. BUFFALOO SOLDIER: HI-JACKER (3:58)

7. STEP ON THE OTHER SIDE: THE COLD WAR ON THE ROCKS (4:46)

8. BIBA: THIS NIGHT IS LIKE MAGIC [LP VERSION] (4:10)

9. KAIN KÄÄRMEENPOIKA & KVARTSIKOIRAT: EROS – JUMALAN KALTAINEN (4:17)

10. VAARALLINEN MUTANTTI: ROBOTIN’ USA (3:07)

11. IRA: HEI KUNDI (3:27)

12. SIMO LAIHO: MARCO POLO (3:50)

13. JARMO JUHANI: NUORI INKA (3:09)

14. DIGITAL DANCE: SUNSHINE, RAIN OR MOONLIGHT (3:35)

15. KAIJA KOO: TYHJYYS –Tyngdlös– (4:57)

16. VISUAL: BIG & BEAUTIFUL (5:39)

17. SAIGON: ETSIN MAAILMAA (4:22)

18. JOKKE SEPPÄLÄ: GALAXIN YKSINÄISET (2:59)

19. MAD LINDELL: GRANDMASTER KLAUS (3:30)

20. CLIFTERS: SORMUS (3:33)

Tilaa levy ennakkoon