22.10.2018

Emilia oli toista maata: salaperäinen, aikuinen ja tuhma

Svart Records julkaisee kotimaisen kasaridiskon lähes unohdetun klassikkoalbumin

Emilian nimikkolevy vuodelta 1982 on rahallisesti arvokkain ja halutuin kotimainen diskoalbumi. Vaikka ilmestyessään sen myyntiluvut olivat erittäin vaatimattomat, artistin tuotanto nousi nopeasti 2000-luvulla suomalaisten tiskijukkien välityksellä globaalin tanssikansan tietoisuuteen. Emilian ensimmäisen singlen Satan In Love alkuperäinen painos huitelee levykaupoissa satasen kieppeillä ja sitä pidetään yhtenä oman aikakautensa merkittävimmistä kulttidiskohelmistä, mutta se ei ole suinkaan ainoa hieno kappale laulajan lyhyellä uralla.

Ura 80-luvun kotimaisella diskotaivaalla ei ollut aikanaan helppo valinta, sillä kevyen musiikin painopiste oli selkeästi rockmusiikin puolella. Laadukkaan diskomusiikin parissa työskentelevän artistin tuotantoa pidettiin helposti rockmusiikkia vähempiarvoisena hömppänä. Mutta silti monet nuoret laulajat, kuten Meiju Suvas, Mona Carita ja Satu Pentikäinen, löivät itsensä läpi 80-luvun alussa nimenomaan diskoartisteina, joiden kasvot koristivat aikansa nuorisolehtien kansia, samalla kun levyt keräsivät hyviä myyntilukuja ja listasijoituksia. Mutta heihin verrattuna Emilia oli toista maata: salaperäinen, aikuinen ja tuhma.

Emilia, oikealta nimeltään Anne Luoto, imi rakkautensa musiikkiin muusikkoisänsä kautta ja rakensi itselleen uraa omalla nimellään niin kotimaassaan kuin sen jälkeen Espanjassa. Palattuaan Suomeen syksyllä 1981, hän julkaisi ensimmäisen singlensä Satan In Love, joka oli lainaversio italialaisen La Bellinin saman nimisestä kappaleesta vuodelta 1978. Debyyttisingle ei lyönyt läpi, mutta Emilia onnistui pääsemään legendaarisen Iltatähti-ohjelman esiintyjäksi, vetämään Suosikin kesäkiertuetta sekä lämmittelemään Kirkan Suomen kiertuetta.

Silti levy-yhtiö Discophon päätti julkaista Emilian albumin vuonna 1982. Laulajaa markkinointiin oikeutetusti erilaisena ja ainutlaatuisena monilahjakkuutena, joka esiintymisasujensa suunnittelun lisäksi myös sanoitti esittämänsä kappaleet. Nimikkoalbumille valikoitui Emilian suosikkiartisti Isadora Juicen, Loredana Rancatin, Bonnie Tylerin, Madleen Kanen ja Björn Borgin puolisona myöhemmin tunnetun Loredana Berten kappaleita. Tuloksena oli muutamalla balladilla maustettu omaperäinen italodisco-vaikutteinen kokonaisuus, joka ei kuitenkaan saavuttanut ansaitsemaansa huomiota, mutta toisaalta ei saanut täystyrmäystä kotimaiselta musiikkimedialta.

Vaikka Emilian levymyynti ei häikäissyt, hän jatkoi uraansa seuraavana vuonna uudelleen Suosikin kesäkiertueella, Kirkan lämmittelijänä sekä jatkoi sooloesiintymisiään. Valitettavasti levyttävänä artistina Emilian ura alkoi olla lopussa. Vuonna 1984 hän nauhoitti vielä kappaleita levy-yhtiö Polarvoxille, joista ainoastaan julkaistiin unkarilaisen Laszlo Vargan säveltämä ja sovittama Päin tähtiä kiidän / Heitetään huomiseen huolet -single. Tämän jälkeen Emilia esiintyi Suomessa jonkin aikaa uuden taustabändinsä Pink Diamondsin kanssa, mutta katosi pian kotimaisisista musiikkipiireistä lopullisesti. Emilia palasi 1980-luvun puolivälissä takaisin Espanjaan, meni naimisiin ja vaihtoi alaa.

Kuluvalla vuosituhannella niin kotimaiset kuin ulkomaiset DJ:t löysivät Satan In Love -singlen uudelleen ja se nousi suunnattomaan kulttisuosioon alan keräilijöiden ja harrastajien keskuudessa. Vaikka kappale ei aikanaan niitannut itseään aikakautensa kaanoniin, niin myöhempien sukupolvien keskuudessa kappale on ehkä parhaiten tunnettu 1980-luvun kotimainen disco-kappale. Koska artistin ainoa täyspitkä levy on pullollaan melkein unohdettuja tanssihelmiä, Svart Records julkaisee Emilian nimeä kantavan albumin uudelleen 26.10.2018 niin CD:nä kuin vinyylinä, yli kolmen vuosikymmenen odotuksen jälkeen.

Emilia – Satan In Love (Iltatähti 1981, Yle Elävä arkisto)