17.10.2018

Svart Records julkaisee futu-yhtye Stressin koko tuotannon yksissä kansissa

Stressi-yhtye on ollut poikkeuksellinen edelläkävijä suomalaisessa pop-kulttuurissa. Se oli Suomen ensimmäinen synth pop / futubändi, eikä se tullut pääkaupunkiseudulta, vaan Imatralta.  1970-luvun loppuhetkinä nuoret paikalliset muusikot Kari “Gabi” Hakanen (rummut) ja Martti “Mara” Salminen (koskettimet) soittivat The Creepers Band -nimisessä progebändissä. Kun yhtye hajosi alkuvuodesta 1979, kaksikko päätti aloittaa uuden orkesterin: Stressi oli syntynyt. Tuolloin Hakanen oli täyttänyt 16 vuotta, ja Salminen oli pari vuotta nuorempi.

Aluksi uusi yhtye jatkoi progressiivisen rockin parissa, kunnes uudet elektronista musiikkia soittavat nimet, kuten Kraftwerk, Tangerine Dream, Gary Numan ja Devo-vaikutteineen kantautuivat Itä-Suomeen. Pian Rockin SM-kisoissa kummasteltiin aivan toisenlaista lähestymistapaa pop-musiikkiin Stressin toimesta. ”Devon ja Krafwerkin tavoin halusimme olla erilaisia, mystinen ja etäinen yhtye. Emme puhuneet välispiikkejä lavalla, esiinnyimme valkoisissa kasvomaaleissa ja mustissa kokovartalohaalareissa. Esiintymisen taika oli liikkumattomuudessa, jonka myötä soitimme äärimmäisen kurinalaisesti ja tiukasti”- Hakanen kertoo yhtyeen alkuajoista.

Stressi ei voittanut kilpailua, mutta jakoi kilpailun toisen sijan, ja ennen kaikkea sai herätettyä tätä kautta kotimaisen musiikkibisnesväen kiinnostuksen. Siihen aikaan Suomen suurimman levy-yhtiön Fazerin A&R Pekka “Takku” Kotilainen lähestyi yhtyettä ja antoi sille mahdollisuuden kokeilla siipiensä kantavuutta singlen verran. Vuonna 1980 Stressi nauhoitti kappaleet Tatsia and Rajattu vapaus debyyttijulkaisulleen, jonka tuotti Jimi Sumén. Single on ensimmäinen Suomessa julkaistu elektronisen musiikin kappale, jossa on käytetty rumpukonetta (Korg55). Singlellä soitti mukana myös yhtyeen uusi jäsen Mauri “Ming” Sumén.

Single ei ollut kaupallinen menestys, joten levy-yhtiö ei ollut valmis rahoittamaan yhtyeen albumin nauhoituksia. Stressi ei antanut takaiskun häiritä projektin jatkoa, vaan sai ystävänsä ottamaan pankista lainaa albumin nauhoituksia varten. Yhtye oli singlen jälkeen siirtynyt synteettisistä maisemista kohti Alan Parsons Project– ja Talking Heads -vaikutteista ilmaisua; ja nuoruuden innolla orkesteri simuloi omilla, sekä lainalaitteilla, esikuviensa äänimaisemia. Kun Stressi sai lähetettyä uutta nauhoitettua materiaaliaan Fazerin Kotilaiselle, levy-yhtiö päätti maksaa studiolaskut ja yhtyeen ystävän Seppo Rintamäen heidän puolestaan ottaman lainan pankista.

Stressin debyyttilevy otettiin vastaan kotimaisessa mediassa ilolla, mutta kaupallisesti albumi ei ollut suuri menestys. Yhtye nauhoitti vielä uudella kokoonpanolla singlen Ma Joeur / Cairo (1982), mutta Fazer ei enää innostunut toisen albumin julkaisusta, joten Stressi päätyi lopettamaan toimintansa. Hakanen, Salminen ja Sumén ovat Stressin jälkeen jatkaneet uraansa musiikin parissa hyvin monissa eri projekteissa. Stressin pariin he palasivat kuitenkin vielä kerran, 30 vuoden tauon jälkeen esiintymällä Hakasen 50-vuotisjuhlissa vuonna 2012. Paluu keikan innoittamana yhtyeeltä syntyi myös seuraavana vuonna uutta materiaalia kolmen biisin verran, jotka julkaistaan nyt ensi kertaa tällä kokoelmalevyllä. Svart Records julkaisee Stressi -yhtyeen Tatsia – Complete Studio Recordings kokoelma-albumin 26.10. tuplavinyylinä ja CD:nä.