2.3.2018

185 muusikkoa, 40 vinyyliä, 25 tuntia musiikkia – Yleisradion Liisankadun studioiden 70-luvun proge- ja jazz -levyjen julkaisusarja on saatu päätökseen

Svart Recordsin massiivinen neljänkymmenen levyn julkaisusarja Yleisradion Liisankadun studiossa nauhoitetuista äänitteistä saa viimeiset osansa 16.3.2018. Vuonna 2016 aloitetussa Jazz & Pop Liisa -sarjoissa julkaistiin musiikkia kaiken kaikkiaan yhteensä yli 25 tuntia, joiden joukosta löytyy lukuisia ennen julkaisemattomia kappaleita, aiemmin kuulemattomia versioita sittemmin julkaistuista sävellyksistä sekä nauhoitteita kokoonpanoilta, jotka eivät lopulta koskaan päässeet levytysstudioon asti. Svart Recordsin julkaisuprojekti onkin kulttuurillisesti merkittävänä ennen kaikkea siksi, että 40 vuotta sitten tallenteiden teko ei ollut yhtyeille yhtä vaivatonta kuin nykyään.

Julkaisuiden taustalla on vuosien 1972 ja 1977 välillä Yleisradion Rinnakkaisohjelma-kanavalla kuultu sarja studiokonsertteja, jotka äänitettiin yleisön edessä Kruununhaan Liisankadun studioilla Helsingissä. Arki-iltaisin parhaaseen kuunteluaikaan radioituja tilaisuuksia järjestettiin kuutisenkymmentä, ja idean isä Erkki “Unde” Lehtola sekä hänen seuraajansa Jake Nyman kutsuivat esiintyjiksi aikansa progressiivisen rockin ja edistyksellisen jazzin kiinnostavimmat nimet, joista monista on vuosikymmenten aikana tullut suuria kulttiklassikkoja. Liisankadulle saapuivat muiden muassa progeyhtyeet Wigwam, Tasavallan Presidentti, Finnforest sekä konsertin aikaan vielä suomenkielellä esiintynyt Kalevala. Popstudion sisarohjelma Jazzstudio sai vieraakseen esimerkiksi Olli Ahvenlahden, Eero Koivistoisen, Jukka Tolosen ja Otto Donnerin yhtyeitä. Monet kokoonpanot olivat projektiluonteisia eivätkä ne koskaan päätyneet viralliseen levytysstudioon. Levyillä onkin edustettuna 1970-luvun suomalainen musiikki lähes kaikkine genreineen, mm. fuusiojazz, freejazz, big band jazz, soul, proge, suora rock, etnojazz, historiallinen maailmanmusiikki ja elektroakustinen musiikki.

Sarjan on saattanut julkaisukuntoon aikakauden musiikin masterointiin erikoistunut Finnvoxin Pauli Saastamoinen. Levynkansien suunnittelusta ja toteuttamisesta on vastannut ansiokkaasti graafikko Jussi Karjalainen ja koko sarjan tuotti Svart Recordsin Juha Nikulainen.

Jazz- & Pop Liisa -sarjan viimeiset osat julkaistaan 16.3.2018, jolloin Pop Liisa -puolella julkaistaan Hasse Walli & Zeus albumi ja split-levyinä ilmestyvät Petri & Pettersson Brassin ja Magyarin sekä Donnan ja Tabula Rasan yhteislevyt. Jazz Liisa -sarjan päättävät Pori Big Bandin ja Tapiola Big Bandin yhteislevy sekä Aaltonen – Helasvuo – Hauta-aho – Vesalan ja Edward Vesala Ensemblen albumit.

Ennakkomakua sarjan viimeisistä julkaisuista on mahdollista käydä kuuntelemassa Svart Recordsin Soundcloud -sivuilla osoitteessa: https://soundcloud.com/svart-records/sets/pop-and-jazz-liisa-the-final

Infoa Jazz- & Pop Liisa -sarjasta

Jazz & Pop Liisa -sarjoissa julkaistiin musiikkia yhteensä 25h 17minuuttia 45 sekuntia.

Pop Liisa -sarjassa julkaistiin 124 kappaletta, joista suomalaisia kappaleita oli 82 ja ulkomaisia 42. Musiikin kokonaiskesto äänitteillä on 11:09:03 (ja bonuslevyt 1:10:11)

Jazz Liisa -sarjassa julkaistiin 84 biisiä, joista 71 oli kotimaisia ja 13 ulkomaista sävellystä. Musiikin kokonaiskesto 11:43:22 (ja bonuslevyt 1:15:09)

Levyillä esiintyi kaikkiaan 185 muusikkoa.

Julkaisulista

Pop Liisa 1: Tasavallan Presidentti
Pop Liisa 2: Jukka Hauru
Pop Liisa 3: Wigwam
Pop Liisa 4: Taivaanvuoh
Pop Liisa 5: Jukka Hauru / Nono Söderberg
Pop Liisa 6: Finnforest / Elonkorjuu LP
Pop Liisa 7: Kalevala
Pop Liisa 8: Nimbus
Pop Liisa 9: Jukka Tolonen Band
Pop Liisa 10: Hurmerinta-Sorvali Big Band
Pop Liisa 11: Petri & Pettersson Brass / Magyar
Pop Liisa 12: Kirka & The Islanders
Pop Liisa 13: Matti Järvinen / Cascade
Pop Liisa 14: Mike Westhues Band / Fyyralyyra
Pop Liisa 15: Orfeus
Pop Liisa 16: Hasse Walli & Zeus
Pop Liisa 17: Petri & Pettersson Brass / Magyar
Pop Liisa 18: Donna / Tabula Rasa
Loppuunmyydyt vinyyliboksien bonuslevyt
Pop Liisa Bonus 1: Kalevala (4.7.1973 treenisetti)
Pop Liisa Bonus 2: Cumulus (6.3.1973) & Pepe & Paradise (10.4.1974)

Jazz Liisa 1: Unisono Quartet
Jazz Liisa 2: Taivaantemppeli
Jazz Liisa 3: Jukka Tolonen
Jazz Liisa 4: KOM Quartet
Jazz Liisa 5: Jupu Group
Jazz Liisa 6: Jukka Linkola Octet
Jazz Liisa 7: Wasama-Tuominen Trio / Oton Kvartetti
Jazz Liisa 8: Wasama Quartet / Pentti Hietanen & Teppo Hauta-Aho
Jazz Liisa 9: Mike Koskisen Orchestra
Jazz Liisa 10: Otto Donner Treatment
Jazz Liisa 11: Pentti Lahti Band / Olli Ahvenlahti & Eero Ojanen Duo
Jazz Liisa 12: Mircea Stan Quartet / Jukka Ruohomäki
Jazz Liisa 13: Eero Koivistoinen Quartet feat. Philip Catherine
Jazz Liisa 14: Nordjazz Quintet
Jazz Liisa 15: Piirpauke / Tapio Tuominen Trio
Jazz Liisa 16: Pori Big Band / Tapiola Big Band
Jazz Liisa 17: Aaltonen – Helasvuo – Hauta-aho – Vesala
Jazz Liisa 18: Edward Vesala Ensemble

Loppuunmyydyt vinyyliboksien bonuslevyt

Jazz Liisa Bonus 1: Wasama-Tuominen Trio (20.6.1973), Oton Kvartetti (20.6.1973), Esa Helasvuo / Teppo Hauta-Aho / Edward Vesala (23.1.1973) & Unisono Quartet (26.9.1973)
Jazz Liisa Bonus 2: Pentti Hietanen Sextet (24.4.1974)