1.6.2022

Svart Records julkaisee mystisen kauhu- ja hysteriabändi Kummituksen kulttialbumin uudelleen

1970-luvun puolivälissä toiminut tamperelaisyhtye Kummitus on Suomen rockhistorian erikoisimpia episodeja. Projektin alkuperäisenä ajatuksena oli luoda mystinen kauhu- tai hysteriabändi, joka naamioituneena pelottelisi keikkayleisöä ja kenties jopa säilyttäisi kokoonpanonsa anonyyminä. Tuo konsepti kuitenkin osoittautui huteraksi monestakin syystä. Rumpali Seppo Tammilehto on arvellut, että 70-luvulla vielä selvemmin kuin myöhempinä aikoina rockissa keskeisintä oli soittotaito. ”Sitten kun tehtiin tämmöisiä ulkomusiikillisia juttuja, niin meidäthän naurettiin pihalle.”

Yhtyeen tuolloinen manageri Heikki Kauppinen suunnitteli Kummitukselle myös valoshow’n puvuista vastanneen Pekka Heinäsen kanssa, joka sai aikaan lähinnä pientä hämmennystä maamme tanssilavoilla. Yhtye pääsi lopulta kuitenkin kiinni levytyssopimukseen ja nauhoittamaan Love Recordsille singlen Kalman koura / Kuoleman liekki. Kummitukselle lanseerattua kauhutematiikkaa hyödyntävät biisit kirjoitti Juhani Kivistö salanimellä Kele Per.

Loven mielenkiinnon lopahdettua Kauppiseen ottivat yhteyttä toimittajataustaiset Kari Kantalainen ja Vesa Majanen, jotka halusivat tuottaa Kummituksen albumin. Kauppisen kontaktien kautta levymerkiksi tuli paremmin kotiäänityksiin tarkoitetuista C-kaseteistaan tunnettu BASF. Levy nauhoitettiin Pekka Nurmikallion Microvox-studiossa Lahdessa. Sessioissa nauhoitettu Kahdet kasvot ei aikanaan saanut kovinkaan haltioitunutta vastaanottoa, mutta myöhempien sukupolvien arvostuksen myötä se on ansainnut uuden tulemisensa omaleimaisena ja mielenkiintoisena albumina. Kummitus hajosi hyvin nopeasti debyyttilevynsä ilmestymisen jälkeen eikä koskaan tehnyt paluuta keikoille tai studioon. Svart Records julkaisee yhtyeen Kahdet kasvot albumin CD:nä 17.6.2022 ja vinyyliversio levystä ilmestyy 16.9.2022.

Kummitus: Kahdet kasvot (YouTube)

Kummitus: Kahdet kasvot LP/CD (ennakkomyynti)

Kahdet kasvot