15.3.2022

Jupu Group tekee paluun uudella kokoonpanolla lähes viidenkymmenen vuoden tauon jälkeen

Jupu Groupin tarina alkoi 70-luvulla, kun klassisesti koulutettu viulisti-säveltäjä Juhani ”Jupu” Poutanen perusti yhtyeen maailmaa ”riivanneen” progevillityksen aikaan. Lyhytaikaisen kokoonpanon toiminnallinen huipentuma koettiin vuonna 1975, kun Jupu Group julkaisi sen ainoaksi jääneen albumin Ahmoo. HiHat Recordsin julkaisemalla levyllä kuultiin Poutasen lisäksi maamme kärkimuusikkoja, kuten Jukka Linkolaa, Upi Sorvalia, Ilkka Hanskia sekä Janne Louhivuorta. Valitettavasti yhtyeen jäsenistön tiet kulkivat eri suuntiin ennen albumin julkaisua, mutta myöhemmät sukupolvet pikkuhiljaa nostivat Ahmoo-albumin sille kuuluvaan arvoonsa. Vuonna 2016 Svart Records julkaisi levyn uudelleen ensin vinyylinä sekä kahta vuotta myöhemmin CD:nä.

Nyt Juhani Poutasen luotsaama yhtye on noussut lähes puoli vuosisataa kestäneestä horroksesta. Hän kokosi uudelle Jupu Group -albumille nuorista muusikoista koostuvan bändin. Toukokuussa ilmestyvä Umpeen kasvoivat polut sisältää niin uusia instrumentaalikappaleita kuin Helena Anhavan, Helvi Juvosen, Otomo no Yakamochin sekä yhtyeessä laulavan Meerika Ahlqvistin runoihin tehtyjä tuoreita sävellyksiä. Materiaalia yhdistää tietty surumielisyys, kun sanoitukset käsittelevät yksinäisyyttä, eläinten kärsimystä ja kuolemaa.

-”Minua puhuttelevat yksinäisten ihmisten hiljaiset ajatukset. Elämästä on kadonnut hiljainen tila ja herkkyys aistia, joita olen halunnut etsiä albumin sävellyksissä. Olen aina ollut vannoutunut eläinten suojelija, joten luonto ja eläimet esiintyvät kappaleissa myös toistuvana teemana”, Juhani Poutanen kertoo.

Levyn ensimmäisen singlen Kääntäisikö hän selkänsä sanoituksellinen ydin löytyy ihmisen tarpeesta välttää kohtaamasta omien tekojensa satuttavuutta toiseuttamisen keinoin. Yhtyeen laulajan ja kappaleen sanoittaja Meerika Ahlqvistin mukaan sanoitus kertoo “ihmiselle tyypillisestä tavasta kääntää selkänsä piittaamattomuutensa aiheuttamalle kärsimykselle

Svart Records julkaisee Jupu Groupin uuden albumin Umpeen kasvoivat polut 27.5.2022 CD:nä, digitaalisesti sekä rajoitettuna 350 kappaleen vinyylipainoksena. Levyn julkaisua juhlitaan 4.6.2022 Bar Loosessa yhdessä Vesa Aaltonen Prog Bandin kanssa, jonka debyyttilevy Studio Live ilmestyy maaliskuun lopulla.

18.3. Jupu Group: Umpeen kasvoivat polut LP/CD (ennakkomyyntilinkki)

Umpeen kasvoivat polut

18.3. Jupu Group: Kääntäisikö hän selkänsä (digitaalinen ennakkotilauslinkki)

Jupu Group 2022

Meerika Ahlqvist – laulu

Lotta Ahlbeck – sähköviulu ja taustalaulu

Otto Porkkala – kitara

Mikko Patama – koskettimet

Heikki Saarenkunnas – basso

Oskari Niemi – rummut

https://www.facebook.com/jupugroup/

https://www.instagram.com/jupugroup/