9.9.2020

Kivijalka – Suomiräpin kotipolttoiset vuodet

Vuosituhannen taitteessa rap-asiat olivat Suomessa toisin kuin nyt

Svart Records aloittaa lokakuussa massiivisen yhdeksän levyn julkaisusarjan, joka käsittelee kotimaisen hiphopin aktiivisia vuosia vuosituhannen vaihteessa ja sen jälkeen. Kivijalka-nimen alla ilmestyvä kokonaisuus esittelee jo osin kadonneita rap-klassikoita genren aktiiviajoilta vuosilta 1999 – 2009. Tuolloin biisit tehtiin kotona, poltettiin kotikoneilla CD-R:lle, jotka taas kiikutettiin suoraa päätä paikallisiin hotspotteihin, kuten legendaariseen The Funkiest kauppaan Helsingissä. Monet kotipolttoisten vuosien aktiiveista ovat nykyisin jollei nyt koko kansan, niin ainakin isojen joukkojen tuntemia, legitimoituja artisteja, kuten Jukka-Poika tai Nopsajalka. Osa heistä taas suuntasi jo ajat sitten intressinsä toisille elämänalueille.

Kokoelmasarjan on kuratoinut Niko Toiskallio (aka Chydeone), kun taas tuottajana on häärinyt Svartin oma Olli Hänninen (aka Klaus Kustaa). Pitkän linjan rytmimusiikki-aktiivit ovat keränneet julkaistaville levyille merkittävän määrän materiaalia, joita ei ole koskaan julkaistu vinyylillä. Sarjan ensimmäinen osa keskittyy pääkaupunkiseudun underground-julkaisuihin ja tuottajakaksikon mukaan julkaisusarjan ominaisin piirre on materiaalin moninaisuus.

-”Kivijalan tyyppistä kokonaisuutta olisi ollut outoa tehdä, ellei sille olisi nimenomaan haettu esimerkkejä tyylikirjon eri puolilta. Siinä missä Salamaryhmän toimituksessa kuuluu reggae, on Juhanin biisin pohjana blues. Kun Kaverit tuntuvat sylkevän suoraan silmille, etsii UGC vieraineen syviä sävyjä. Olet oikeassa ajatellessasi, että tältä kokoelman avausosalta puuttuu palasia. Nokka kääntyy sarjan edetessä kohti Helsinkiä vielä uudelleen”, Toiskallio ja Hänninen kertovat.

Kivijalka – Suomiräpin kotipolttoiset vuodet -sarjan ensimmäinen osa ilmestyy 30.10.2020 ja sen voi tilata ennakkoon Svart Recordsin verkkokaupasta osoitteessa https://svartrecords.com/product/kivijalka-suomirapin-kotipolttoiset-vuodet-1/

Salamaryhmä – Kaikki on mahollista

Kivijalka – Suomiräpin kotipolttoiset vuodet

A1 Tommy Deks – Mun naapurusto   3:43

A2 Salamaryhmä – Kaikki on mahollista 4:17

A3 Kaverit – Ai? Mist läpist olit kuullu?   3:22

A4 Juhani – Tuut tuut tuut 4:07

A5 UGC – Silmänsä sulkea ft. Dual, Yavis 5:43

B1 Murmurecordings – Hiekkamyrsky 6:38

B2 Saurus – Tuike 4:13

B3 Superjanne – Alkemisti 2:44

B4 Konala Cartelli – <3 (Pienempi Kuin Kolme) 4:30

B5 Aisti & Emeto – Se oli sit siin feat. Davo 4:01