28.2.2020

Svart Records julkaisee Veli-Matti O. Äijälän ja Lubena Novan Häxan-elokuvan innoittaman äänimaiseman

Sinä pieni hysteerinen noita! Keskiajalla olit ongelmissa kirkon kanssa ja nyt lain hampaissa. Vuosisadat ovat vierineet ja kaikkivaltias keskiaikainen Jumala ei enää odottele taivaassa. Me emme istu enää kirkoissa pelkäämässä seinämaalausten paholaisia. Noidat eivät enää lennä kattojen yli luudillaan. Mutta eikös taikausko silti rehota keskuudessamme?

Ruotsalais-tanskalainen noituuden historiaa käsitellyt mykkäelokuvaklassikko Häxan sai ensi-iltansa vuonna 1922. Ohjaaja Benjamin Christensen sai innoituksensa elokuvaan muiden muassa pahamaineisesta inkvisitiolle tarkoitetusta Noitavasara-kirjasta (Malleus Malificarum, 1487). Elokuvassaan Christensen kertoo mitä hän ajattelee keskiaikaisesta noitahysteriasta, jossa kyse oli mielenterveysongelmista ja sairauksista, eikä niinkään villeistä noitasapateista tai sopimuksista saatanan kanssa.

Aihetta on käsitelty elokuvissa usein, esimerkkinä Saara Cantellin Tulen Morsian (2016), joka keskittyi Ahvenanmaan noitavainoihin 1600-luvulla. Tuntuukin hullulle, että vainot alkoivat tavallaan uudelleen 1980-luvun lopulla, kun vanhoilliskristilliset piirit alkoivat nähdä ympärillään järjestäytynyttä paholaisenpalvontaan liittyvää rikollisuutta melkein kaikkialla. Saatananpalvontaan liittynyt moraalinen paniikki nousi pinnalle erityisesti Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa, kauhukuvineen ihmisuhreista ja perversseistä orgioista, joiden olemassa oloa ei voitu todentaa.

Suomi ja Ruotsi saivat oman osansa tästä paniikista, mutta armollisesti pienemmässä mittakaavassa. Alan tutkijat, kuten Kenneth Lannin ja Titus Hjelm ovat osoittaneet, koko ilmiön olleen vailla reaalipohjaa ja ennemminkin osoitus meluavien joukkojen massapsykoosista. Heidän takanaan ollut jumalallinen oikeamielisyys aiheutti lopulta turhia oikeusjuttuja, rikkinäisiä perheitä ja turhaa kärsimystä.

Ovatko noitavainot nyt ohi? Vai ovatko ne muuttaneet muotoaan? Eikö erilaisuus ole vieläkin poliittisten vainojen ja muiden syrjivien agendojen kohteena? Muusikko ja taiteilija Veli-Matti ”Läjä” O. Äijälä kommentoi 2018 Christensenin elokuvaa seuraavin sanoin: ”Ihmisiä vainotaan ja kiusataan, jos he ovat vaikkapa muita herkempiä. Tässä mielessä elokuva on aina ajankohtainen”.

96-vuotta Häxanin ensi-illan jälkeen Äijälä nousi Iin kunnantalon lavalle elektronisten laitteidensa kanssa luomaan äänimaailmaa ihailemansa elokuvan taustalle. Kauhuelokuvafestivaali Iik!:in loppuunmyydyssä näytöksessä vastaanotto oli haltioitunut, mutta myös hämmentynyt. Osa yleisöstä ei ymmärtänyt Äijälän elektronista taidetta, kun taas toiset tiesivät mitä on luvassa. Idea elokuvan säestykseen tuli aikoinaan Radiopuhelimet-yhtyeen laulaja Jyrki Mäeltä jo vuosia ennen kuin ääni ja kuva lopulta kohtasivat toisensa.

Svart Records julkaisee Veli-Matti O. Äijälän Häxanille työstämän elektronisen äänimaiseman digitaalisesti 28.2.2020. Suurin osa äänitteestä on koostettu IIk!-festivaalin näytöksen harjoituksista. Äijälän koostaman taustaan on lisätty Lubena Novan kolmen oktaavin äänialallaan laulamia ja kirjoittamia runoja, kuten Witches’ Brew. Tuloksena on sekoitus vanhaa ja uutta minimalista äänimaisemaa, joka sopii erityisen hyvin elokuvan taustalle – etenkin klassisiin noitavainokohtauksiin.

Spotify

Veli-Matti O Äijälä & Lubena Nova: Häxan