16.9.2019

Pyhiinvaellus pohjattomaan kuiluun

Vesperithin debyyttilevy ilmestyy marraskuussa, toisena tuottajana Oranssi Pazuzun Jun-His

Svart Records julkaisee marraskuun lopulla Vesperithin debyyttialbumin. Vesperith on muusikko ja säveltäjä Sariina Tani, joka on kaikessa hiljaisuudessa rakentanut omintakeisen ja monimuotoisen kokonaisuuden, jossa äärimetallin ja meluavan avantgarden raaka estetiikka kietoutuvat eteerisen ja esoteerisen populaarimusiikin sävyjen sekaan.

Levyn on yhdessä Vesperithin kanssa tuottanut Jun-His eli Juho Vanhanen, joka tunnetaan Oranssi Pazuzun sekä Waste Of Space Orchestran psykedeelisestä metallivyörystä. Vaikka Vesperithin musiikki nousee samankaltaisesta maaperästä, sillä on silti aivan omanlaisensa kiertorata. Albumi on Tanille henkilökohtainen odysseia, matka sielun synkille rajaille ja eheyttävä alkemistinen transmutaatio.

Vesperithin musiikki on kuin maailmankaikkeuden kaoottisen harmonian välikappale, josta valo ja pimeys heijastuvat. Tanin musiikin sielu koostuu käsin kosketeltavasta surinasta, kirkuvasta säröisyydestä sekä lumoavasta tunnelmasta, joka seuraavalla sekunnilla räjähtää riivatuksi kitaravalliksi tai hypnoottiseksi seireenien lauluksi.

Pian ilmestyvällä levyllään Tani tuntee meditoivansa varjojen ja tyhjyyden välimaastossa.

-”Albumi on kuin pyhiinvaellus pohjattomaan kuiluun. Useimmille varjot, pimeys ja tyhjyys ovat synonyymejä jollekin pahalle tai pelottavalle, mutta itse näen siellä sydäntä särkevää kauneutta, äärettömyyttä ja jopa valoa”, hän kertoo taiteensa tunnelmista.

Jos tunnelma itsessään olisi instrumentti, niin silloin Vesperith leikkii ja varioi suurella orkestraatiolla. Useissa kappaleissa on läsnä black metallin ilmaisuun liittyvä vaaran tunne, jota Tani tutkii kyseisen taiteenmuodon eri kulmista. Toisaalla musiikillisia yhtymäkohtia voi löytää Wolves In The Throne Roomin tai Darkspacen ylimaallisesta äänimaisemasta, ja toisaalla kuulijan päässä musiikki assosioituu Swansin äänekkääseen ulosantiin tai jopa Björkmäiseen vokaalimaalailuun. Lopputulos kuulostaa uudelta, tuoreelta ja haastavalta.

Vesperithin omaa nimeään kantava debyyttilevy ilmestyy 22.11.2019 maailmanlaajuisesti. Albumin ensimmäinen single Fractal Flesh on kuunneltavissa parhaillaan Svart Recordsin YouTube-kanavalla: https://youtu.be/FDmVEHWBFlI

Levy ennakkomyyntilinkki: https://svartrecords.com/product/vesperith/

https://www.facebook.com/vesperith/

https://www.instagram.com/vesperith/