8.8.2019

”Voiko biisissä olla pelkkää tällaista syntikkaa?” – Svart julkaisee syyskuussa Mikko Mattlarin suomalaisen syntetisaattorimusiikin alkuvaiheista kertovan kirjan Synteettinen Suomi

Suomalaisen syntetisaattorimusiikin alkuvaiheista kertova Synteettinen Suomi -kirja ilmestyy 27. syyskuuta 2019. Kirja kertoo 1970- ja 1980-lukujen suomalaisesta elektronisesta musiikista eli muun muassa ambientista, syntikkapopista ja koneilla tehdystä discosta. Kirja perustuu sekä dokumenttiaineistoon että noin neljäänkymmeneen suomalaisen konemusiikin tekemisessä mukana olleen henkilön haastatteluihin.

Ensimmäisen suomalaisen ambient-albumin tehnyt Esa Kotilainen kertoo kirjassa, ettei hänen elektroninen musiikkinsa vielä 1970-luvulla kiinnostanut suuremmin. “Konserteissa saattoi olla vain viisi tai kuusi ihmistä kuuntelemassa, joista ehkä yksi taputti.” 1980-luvun alussa imatralainen Stressi sekä helsinkiläiset Argon ja Organ tekivät nyttemmin kulttisuosiota nauttineita levyjä, mutta myös niiden vastaanotto jäi marginaaliseksi. “Kyllä me olimme varmaan tosi vieraita aika monelle“, Stressin rumpali ja pitkän linjan levytuottaja Gabi Hakanen kertoo kirjassa. “Koko se soundimaailma oli täysin uutta heille, tyyliin voiko biisissä olla pelkkää tällaista syntikkaa. Että kyllähän siellä pitää olla rummut, basso ja kitarat, vasta sitten se on oikeaa musiikkia“, Argonin ja Organin Pekka Tolonen muistelee kirjassa.

Suomalaisten ammattikosketinsoittajien ja syntikkapopbändien jäsenten lisäksi varhaisen elektronisen musiikin tekemisestä ja sen tuonaikaisesta vastaanotosta kertovat kirjassa useat muusikot, joiden konemusiikkiprojektit jäivät hyvin lyhytikäisiksi. Monet heistä eivät missään vaiheessa päässeet musiikillaan suomalaisten levy-yhtiöiden portinvartijoiden ohitse ja joutuivat julkaisemaan sitä muunlaisten kanavien kautta. Kirja kattaa aikavälin 1970-luvun alkuvuosista 1980-luvun loppuun, jolloin varhainen tietokoneteknologia oli jo mukana musiikin tekemisessä, ja musiikkivideot auttoivat suomalaisen syntikkamusiikin leviämisessä jopa Music TV:lle asti.

Saman aikaisesti kirjan kanssa ilmestyy Mattlarin koostama Cold War On The Rocks -kokoelmalevy, joka esittelee 20 tarkoin valikoitua kappaletta suomalaisen disko- ja elektronisen musiikin alkutaipaleelta. Matka kulkee orkestroidun diskomusiikin kautta kokeelliseen elektroniseen ilmaisuun ja takaisin. Albumilta löytyy niin tuntemattomien artistien 7” singlejä kuin mielenkiintoisia kappalelöytöjä tunnetuilta artisteilta. Ja kuten asiaan kuuluu, joukkoon on lisätty mielenkiintoisia nauhoitteita tuntemattomilta artisteilta, joiden työ on usein jäänyt syyttä unholaan. Svart Records julkaisee Cold War On The Rocks -kokoelman 27.9.2019 vinyylinä ja cd:nä.

Synteettinen Suomi -kirjan sekä Cold War On The Rocks -kokoelman julkaisua juhlitaan 26.9.2019 ravintola Siltasessa Helsingissä. Illan aloittaa Mikko Mattlarin haastattelu, jossa kustannustoimittaja Markus Karlqvist käy kirjailijan kanssa läpi niin kirjan kuin kokoelmalevyn mehukkaita taustoja. Tapahtuman musiikillisesta annista vastaa aito 80-lukulainen syntikkapopbändi Tapa Paha Tapa sekä DJ Mikko Mattlar tarkkaan valikoitujen aikakauden kulttisinglejen kera. Julkaisujuhlat alkavat Siltasessa 21.00 ja tilaisuuteen on vapaa pääsy.

—-

Kirjan kirjoittaja Mikko Mattlar on helsinkiläinen dj, toimittaja ja filosofian tohtori. Hän on aiemmin kirjoittanut kotimaisen elektronisen musiikin historiasta muun muassa Kalle Kinnusen toimittamaan Kone-Suomi-kirjaan ja kirjoittanut Helsingin seudun diskojen varhaisvaiheista kertovan Stadin diskohistoria -kirjan (2017). Mattlar on soittanut kotimaisen elektronisen musiikin varhaisia äänitteitä Synteettinen Suomi -dj-klubillaan pian kymmenen vuoden ajan ja koonnut aihepiiristä useita Svart Recordsin julkaisemia kokoelmalevyjä.

—-

26.9. Synteettinen Suomi -kirjan ja Cold War On The Rocks -kokoelmalevyn julkaisujuhlat

Siltanen, Hämeentie 13 B

Mikko Mattlarin haastattelu, Tapa Paha Tapa (live), DJ Mikko Mattlar

21.00 – 01.30

Vapaa pääsy

https://www.facebook.com/events/330790627799602/

https://www.facebook.com/Tapa-paha-tapa-547187025749233/