2.8.2019

Svart Records tuo Freedom in the Dark -dokumentaristien kanssa afrikkalaisen metallin länteen

Eteläisessä Afrikassa sijaitseva Botswana on Ranskan kokoinen maa, jonka pinta-alasta noin puolet peittää Kalaharin autiomaa. Maa on tunnettu timanteistaan sekä alkuperäiskansoistaan, ei niinkään musiikista, joten länsimaalaisesta näkökulmasta onkin välillä vaikea uskoa, että maassa on ollut elävä ja omaperäinen rock-alakulttuuri pitemmän aikaa.

Botswanan musiikkipiirien tunnusmerkki on intohimo, ei niinkään tekninen osaaminen. Siihen liittyy keskeisellä tavalla mielikuvituksellisuus, joka näkyy etenkin esiintymisasuissa, joissa metalli, nahka ja niitit sekä erilaiset naamiot esittävät tärkeää roolia. Sen takia Botswana on yksi kiinnostavimmista uusista rockmusiikin kehdoista.

Rock’n’roll saapui Botswanaan jo 1960-luvun lopulla sekä 1970-luvun alussa. Sen keskeisenä paikkana oli Okavango-joen suistoalue maan koillisosassa, jonne seikkailunhaluiset turistit vaelsivat puolivuosikymmentä sitten, tuoden mukanaan rock-musiikin ja siihen liittyvän kulttuurin. Pian Maunin kaupunki oli täynnä tiukan näköisiä – ja kuuloisia – rokkareita.

1970-luvun alussa perustettu Nosey Road oli Botswanan ensimmäinen rockbändi, joka sävelsi omaa materiaalia. Alun perin Italiasta saapuneiden Sbranan veljesten yhtye soitti kevyttä hard rockia, ja oli oikeastaan maan ainoa varteen otettava rockbändi kahden vuosikymmenen ajan. 90-luvun alussa se sai seuraa Metal Orizon -yhtyeestä, joka puolestaan sekoitti paikallisrytmiikkaa folk-lauluun ja murisevaan sähkökitarasoundiin. Tätä kaksikkoa kutsutaankin botswanalaisen rockin isoisiksi ja on suuresti vaikuttanut maan rock-skeneen.

Kun televisio saapui toden teolla Botswanaan 2000-luvun alussa internet vanavedessään, paikalliset rockmusiikkipiirit heräsivät todella henkiin. Maan ensimmäinen death metal -yhtye Wrust perustettiin, ja pian yhtye kiersi mm. Sepulturan ja Carcassin Etelä-Afrikan kiertueilla. Wrustin raskaampi ote rockmusiikkiin innoitti välittömästi muitakin, ja pian paikalliset metallipäät perustivat uusia yhtyeitä kuten Stane (2005), Crackdust (2006), PMMA (2008) sekä Overthrust (2008). Vanhan liiton kuolometalliksi itseään tituleeraava Overthrust, on ehtinyt jo tehdä muutaman Euroopan kiertueen, ja esiintyi muutama vuosi sitten Wackenin metalli-festivaalilla Saksassa. Yhtye järjestää myös maansa suurinta metallifestivaalia, Overthrust Winter Metal Maniaa, jonka avulla kerätään varoja kodittomille lapsille.

Syyskuussa julkaistavan Brutal Africa – The Heavy Metal Cowboys of Botswana -kokoelman kappaleet on kerätty maan rockkulttuurista kertovan ja Samuli Pyykkösen ohjaaman Freedom in the Dark -dokumenttielokuvan kuvaamisen aikana 2014 – 2017. Tällä hetkellä maassa toimii karkeasti arvioituna kymmenen aktiivista yhtyettä ja paikallisen skenen pienuutta toisaalta kuvaa se, että suunnilleen saman verran bändejä on myös lopettanut näiden vuosien aikana. Koska Botswanassa on vaikea päästä nauhoittamaan rockmusiikkia, suurin osa yhtyeistä ei ole julkaissut virallisesti äänitteitä. Kokoelman sisältö onkin hyvin pitkälle myös kooste kaikesta aiheeseen liittyvästä nauhoitetusta tuotannosta. Svart Records julkaisee Brutal Africa – The Heavy Metal Cowboys of Botswana 13.9.2019 vinyylinä ja CD:nä.

Svart Recordsin Soundcloud-kanavalta löytyy ennakkokuunteluun Metal Orizonin kappale Ungazetted Mortuary sekä Wristin biisi God of the Insane:

Freedom In The Dark – dokumenttielokuvan kotisivut

http://freedominthedark.com/

Freedom In The Dark – dokumenttielokuvan trailerit