8.5.2019

Svart Records lanseeraa uuden alamerkin – Svartronix keskittyy julkaisemaan kotimaista elektronista musiikkia kansainvälisille markkinoille

Svartronix on Svart Recordsin uusi alamerkki. Se keskittyy julkaisemaan ensisijaisesti kotimaista elektronista musiikkia kansainvälisille markkinoille, ja julkaisusuunnitelmien pääfokus on aluksi kotimaisten alan kulttilabelien tuotantojen kiteyttämisessä kattaviksi CD/2LP kokoelmiksi.

Elektronisen musiikin kenttä on ollut Suomessa erittäin vitaali 90-luvun alusta lähtien niin julkaisujen kuin tapahtumienkin osalta. Toiminta on ollut harrastajien omissa käsissä ja suojassa valtakulttuurilta. Maanalaisen konemusiikin maailma on kuitenkin ollut aina globaali, joten suomalaisilla pienlevy-yhtiöillä on ollut usein myös ulkomaan jakelua ja kansainvälistä otetta. Useat kotimaiset elektronisen musiikin artistit nauttivat suurempaa suosiota ja arvostusta alueilla, joissa elektroninen musiikki on lähempänä valtakulttuuria tai kulutus muuten suurempaa, kuten Keski-Euroopassa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Svartronix pyrkii tuomaan kotimaisen elektronisen musiikin kätkettyjä helmiä esille informatiivisessa ja kansantajuisessa muodossa, madaltaen näin musiikinkuluttajien kynnystä tutustua tähän kiehtovaan maailmaan.

Label-kokoelmasarjan aloittaa skweee-musiikkia julkaisseen Harmönia -yhtiön katalogiin pureutuva Think About Music – Musik von Harmönia 2006-2014 (SRE320 / HRMN-029) -tuplalevy. Albumin julkaisupäivä on 07.06.2019, ja levy on saatavana tuplavinyylinä sekä pienenä CD-painoksena.

Harmönia oli Tatu Metsätähden (Mesak) ja Perttu Häkkisen (Randy Barracuda) luotsaama pienyhtiö, joka julkaisi musiikkia kansainväliseltä artistijoukolta, pääasiassa vinyylin muodossa. Skweeelle ominaisin julkaisumuoto on ollut perinteisesti 7” single, mutta Harmönia ryhtyi julkaisemaan lähes alusta asti myös 12” vinyylejä. Näistä ensimmäiset olivat Skandinavian Skweee -kokoelmia. Myöhemmin mukaan tulivat myös maxi-singlet, EP:t ja täysimittaiset albumit yksittäisiltä artisteilta.

Svartronixin ensijulkaisu Think About Music kokoaa yhteen 24 skweee-bangeria Harmönian holveista. Mukana on aiemmin julkaistun hittimateriaalin lisäksi myös ennen julkaisemattomia versioita ja demokappaleita. Lisäksi vinyylien kyljessä tulee 12 tuumainen, 24-sivuinen booklet, jossa on runsaasti kuvia, saatetekstit Kanadassa nykyisin vaikuttavalta skweee-entusiastilta ja journalistilta Einar Engströmiltä, täydellinen Harmönia diskografia, kokoelman artistien haastatteluja ja Perttu Häkkisen laatimia alkuperäisiä lehdistötiedotteita julkaisuista.

Syksyllä Svartronix jatkaa sarjaa Kim Rapatin DUM Records kokoelmalla, joka johdattaa kuulijat Detroitin koulukunnan, minimal technon, acidin ja electron pariin ja nostaa esille artisteja kuten Mono Junk, Aural Expansion, Coopers ja New York City Survivors. Tämä kokoelma kantaa nimeä E N T E R – DUM Records Selected Works 1992- 2005 (SRE321 / DUM-103).

Syksyllä julkaistaan myös pitkän linjan kotimaisen techno/ambient kokoonpanon Nemesisin Xcelsior -pitkäsoitto vuodelta 1994 ensi kertaa vinyylillä. Mukana on kaksi aikaisemmin julkaisematonta kappaletta. Sarjan ensimmäinen uutta elektronista musiikkia edustava julkaisu on kotimaisen elektroartisti O Samuli A:n toinen täyspitkä albumi, joka on tulossa niin ikään syksyllä.

Think About Music – Musik von Harmönia 2006-2014
Soundcloud-linkki

https://soundcloud.com/svart-records/sets/think-about-music-musik-von-harmonia-2006-2014