20.3.2019

”70-luvun Wigwam eksyi kokaiini- ja glitterhuuruisiin diskojuhliin” – Death Hawksin neljäs albumi ilmestyy kesäkuussa, ensimmäinen single ulkona nyt

Pohjoisen talvisen pimeyden kääntöpuoli ovat loputtomat yöttömät yöt, jolloin keskiyön aurinko ei laske eikä yöelämä lopu, ja onni tuntuu olevan käsin kosketeltavissa. Tästä lähtökohdasta Death Hawks levittää omintakeiset siipensä kuin Feniks-lintu ja tuhkasta nousee neljäs albumi Psychic Harmony. Vuodesta 2011 toiminut yhtye on risteillyt vuosien varrella populaarimusiikin laidoilla americanasta ja psykedeelisestä rockista krautiin ja hyväksi käyttänyt hienovaraisesti popin, folkin ja jopa bluesin eri elementtejä. Mutta nyt on vuorossa kvartetin rohkein irtiotto matkalla tuntemattomaan.

Jos yhtye jo aiemmin hieman uusi tyyliään levy levyltä, Psychic Harmony kuulostaa lyhyesti ilmaistuna siltä, kuin 70-luvun puolivälin Wigwam olisi joutunut kokaiini- ja glitterhuuruisiin diskojuhliin. Se on rohkean elokuvamainen albumi, joka monimuotoisuudessaan kumoaa raja-aitoja.  Modernit ja klassiset vaikutteet välähtelevät hienovaraisesti kuulijalle kuin peilipallon pinnasta ikään. Thundercatin ja Fever Rayn kaltaisten esiintyjien vaikutus sekoittuu tyylikkäästi hienostuneeseen ranskalaissoundiin aina Francoise Hardysta Evil Needlen ja Daft Punkin kautta Serge Gainsbourgiin sekä hänen tyttäreensä Charlotteen.

Upeiden pop-kappaleiden, kuten Scent Of Life tai Synchronicity syntetisaatiot tuovat mieleen Madonnan, Princen sekä Michael Jacksonin ajattomat tanssiklassikot. Toisaalta yhtye ei unohda juuriaan ja yhä häpeilemättä flirttaa 70-luvun kulttipsykedelian ja -progen, kuten Yesin tai Aphrodite´s Childin kanssa. Lisäksi yhtyeen uudistumista on saatu tukemaan I am a Tree ja Synchronicity -kappaleissa vieraileva soulkuningatar Nicole Willis, useammallakin levyn kappaleella vieraileva maaginen jouhikkomestari Pekko Käppi sekä jazzin vanhempi valtiomies Jukka Eskola.

Yhtyeen kitaristi-laulaja Teemu Markkula avaa yhtyeen luomisprosessia seuraavasti: ”Olemme aina etsineet ennenkuulumattomia ja yllättäviäkin musiikillisia tapoja ilmaista itseämme. Sävellystyötä voisi melkein kutsua kemialliseksi reaktioksi, jossa eri elementtien yhdistäminen voi johtaa vaikka räjähdykseen tai euforiaan. Inspiraatio on erittäin addiktoiva tila”. Markkulan mukaan Death Hawks on saavuttanut uuden albumin myötä virstanpylvään, joka on määritellyt uudelleen yhtyeen musiikillista suuntaa.

Svart Records julkaisee Death Hawksin Psychic Harmony albumin 7.6.2018. Albumin ensimmäinen single Scent of Life on parhaillaan kuunneltavissa Svart Recordsin YouTube-kanavalla osoitteessa: