15.3.2019

Svart pyyhkäisee pölyt kotimaisten new wave ja art punk -julkaisuiden päältä

Aikakauden harvinaisuudet koostavan kokoelman julkaisua juhlitaan Korjaamolla toukokuussa

1970-luvun lopulla uusi aalto pyyhkäisi yli Suomen. Uusi musiikki kantoi mukanaan tee se itse -viestin, joka kannusti satoja suomalaisteinejä soittamaan energistä, innokasta ja yksinkertaista rokkia. Osa muusikon aluista nappasi aikakauden ristiriitaisista viesteistä ajatuksen, joka kannusti tekemään ja kokeilemaan ilman pelkoa epäonnistumisesta. Toisille rockista tuli erottautumisen kohde ja he suuntasivat heti alkumetrien jälkeen musiikillisen intonsa kokonaan uusille uomille. Lopputuloksena syntyi satoja tunteja c-kasetteja, ja joitakin pieniä levyjä. Toisille tallentui epätavanomaisesti sovitettua punkkia, toisille ennenkuulumattomasti sointuvaa musiikkia.

Svart Records julkaisee toukokuussa 2019 tupla-albumillisen aikakauden hiomattomia timantteja. Pölyä: Experimental New Wave and Art Punk from Finland 1979–1984 dokumentoi 22 aikakauden bändiä ja artistia. Muutama rohkeista kokeilijoista päätyi levy-yhtiöiden huomiin, mutta suurin osa albumin musiikista on aikaisemmin julkaisematonta tai julkaistu vain pieninä painoksina kaveripiirin iloksi. Kokonaisuuteen mahtuu niin lasten laulamaa punkkia kuin puhdasta melua ja improvisaatiota sekä varhaisia syntetisaattorikokeiluja. Musiikki on restauroitu vinyylijulkaisua varten. Albumia täydentää laaja englanninkielinen liitevihko, jossa albumin artistien ja yhtyeiden tarinat esitellään kuvien kera.

Levyn julkaisua juhlistetaan Kulttuuritehdas Korjaamon Vintillä perjantaina 10.5. Tapahtumassa näytetään albumilla esiintyvän Swissair-kollektiivin elokuva Hermafrodiitit kaksoisprojisointina. Elokuvan ovat kuvanneet ja ohjanneet Mika Taanila ja Jari Härkönen 1980-luvun alussa, mutta leikattuna kokonaisuutena se valmistui vuoden 2005 Avanto-festivaalille. Valmistumisen jälkeen elokuvaa on esitetty kansainvälisillä taide- ja elokuvafestivaaleilla, mutta Suomessa vain harvoin. Illan musiikkiesityksistä vastaa albumilla esiintyvät Vihan Muna, Vessel Umpio, Musiikkivyöry ja Hande Virkki (Lola Ego). Tuoreempaa artistikatrasta edustaa Olimpia Splendid ja albumin äänirestauroija kokeellinen muusikko Tommi Keränen. Ennakkoliput julkaisujuhlaan myy Tiketti.

Svart Recordsin YouTube-kanavalla on ennakkokuuntelussa kaksi kappaletta tulevalta kokoelmalta: Päät-yhtyeen Vihaan ja rakastan sekä Lola Egon Eedenistä itään / Kaikki nuoret modit.

Päät oli yksi suomipunkin tutkan alla eläneistä bändeistä parhaita. Bändin elinkaaren voi jakaa kahteen kauteen. 1970-luvun loppuvuosiin, jolloin laulajana toimi Pivo ja tyyli oli puhtaasti punk sekä myöhempään kauteen ilman Pivoa tyylisunnan vaihdellessa taiderockista syntetisaattori-poppiin ja aikuisrokkiin. Albumilla kuultava kappale heijastelee bändin soundin taitekohtaa. Aikaisemmin julkaisematon demo-kappale on nauhoitettu Kill Cityssä huhtikuussa 1979.

Lola Ego oli suomalaisen uuden aallon ainoita mod-revival -yhtyeitä, mutta kävi läpi myöhemmin Public Image Limitedin innoittamana myös kokeellisen vaiheen. Albumilla kuultava kappale on alunperinkin yhdessä julkaistu potpuri kappaleista Eedenistä itään ja Kaikki nuoret modit. Kappale on poimittu bändin ainoalta seitsemän tuumaiselta singleltä.

Pölyä: Experimental New Wave and Art Punk from Finland 1979–1984

A1. Sari – Oodi junalle / Puol’ Enkeli
A2. Muovimiehet / Jorma & Arto – Huomisesta tuulee
A3. Vihan Muna – Kokoomus
A4. Lola Ego – Eedenistä itään / Kaikki nuoret modit
A5. Kadotetut – Nicaragua (live 1984)
A6. Vessel Umpio – Lips-Läps
A7. Päät – Vihaan ja rakastan

B1. Swissair – Stuttgart
B2. Akisister – Jos maailmansota syttyy
B3. Jaakko Kangosjärvi – 50 koirankoppia
B4. R-Polkupyöräytetty – Taskisen radio
B5. Jürgenhaus – Emmä tajuu miks en mä vois viedä sua täältä kauas pois
B6. Xböö – Pyörävarasto
B7. Sleeping & The Beds – Tuhannet sylit

C1. Musiikkivyöry – Miksei?
C2. The Silver – Absolutely Dark (excerpt)
C3. Uusi Laine – Eksyneet koneet
C4. Swissair – We Must Develop Some Kind of a Notation/Harmonising/ Lettering/Numbering System
C5. Kilgore Trout – Kysyntä, tarve, vaatimus

D1. Vaaralliset Lelut – Läpinäkyvä valkoinen / Näemme hänet taas
D2. Otso – Dallas
D3. H.S. Tuominen – Taloni löysin veden alta
D4. Ferricjohnsson – Decca

Levyn ennakkomyyntilinkki:
https://svartrecords.com/product/polya-experimental-new-wave-and-art-punk-from-finland-1979-1984/

10.5. Pölyä-levyn julkaisutilaisuus: Vessel Umpio, Vihan Muna, Olimpia Splendid, Musiikkivyöry, Hande Virkki, Tommi Keränen, Swissair: Hermafrodiitit
Kulttuuritehdas Korjaamon Vintti (Töölönkatu 51 A–B)
19.00–24.00
K-18
Liput: Ennakko 10€ (sis. Tiketin palvelumaksu), ovelta 12€
Korjaamolaiset: 9€ (sis. Tiketin palvelumaksu), ovelta 11€
www.tiketti.fi

Tapahtuman Facebook-sivu:
https://www.facebook.com/ events/414833682601380/