17.1.2019

Tapa Paha Tapa on Suomen mystisin syntikkapopin uranuurtaja – nyt sen 80-luvun jättiharvinaisuudet julkaistaan virallisesti

Helsinkiläinen Tapa Paha Tapa oli yksi harvoja puhdasverisiä syntikkapopbändejä 1980-luvun kotimaisessa musiikkikentässä. Yhtyeen diskografia sisälsi aikanaan vain yhden julkaistun 7”EP:n (Vanha suola janottaa / Mennyt maailma, 1983), mutta myöhempien sukupolvien onneksi bändi ehti julkaista nipun omakustannekasetteja. Näistä julkaisuista DJ ja kirjailija Mikko Mattlar  on nyt työstänyt Tapa Paha Tapa -yhtyeen tuotannon keskeisimmät kappaleet yhdelle kokoelmalevylle ja Svart Records julkaisee tammikuun loppupuolella Aurinkoko – Experimental Finnish Synth-Pop-Rock 1982-1985 tupla-albumin asiaan kuuluvin saatetekstein varustettuna laitoksena.

Tapa Paha Tapa sai alkunsa helsinkiläisessä kommuunissa, jossa joukko pohjoiskarjalaisia muusikoita lyöttäytyi yhteen. Otso Pakarinen ja yhtyeen rumpali Esa Hyvönen olivat soittaneet yhdessä jo kotikaupungissaan Nurmeksessa duona, mutta bändi sai lopullisen muotonsa Jari Heikkisen (koskettimet) ja Mirja Nevalaisen (laulu) liittyessä bändiin.

Yhtyeen kiinnostus kosketinvetoiseen musiikkiin perustui pitkälti biisintekijä Otso Pakarisen ajautumiseen 1970-luvun progressiivisen ja hardrockin parista kohti elektronista musiikkia. Uriah Heep sekä Rick Wakeman, Emerson, Lake & Palmer vaihtuivat seuraavan vuosikymmenen lähetessä uusiin artisteihin kuten Tangerine Dream, Kraftwerk ja Klaus Schulze. Kokoonpanon ensimmäinen 7” single ilmestyi lähes välittömästi yhtyeen perustamisen jälkeen – ja lähestulkoon harjoittelematta, minkä vuoksi säveltäjä Pakarisen mielestä julkaisu ei kerro Tapa Paha Tapan todellisia kykyjä.

Debyyttisinglen jälkeen yhtye siirtyi primitiivisten omakustannekasettien maailmaan, jotka nauhoitettiin kommuunin tyhjennetyssä uima-altaassa perinteisiä äänitysstudioita alkeellisimmin laittein. Bändin oman tuotantomaailman ensimmäinen julkaisu oli kasettialbumi Aurinko, joka on päätynyt pian ilmestyvälle tuplalevylle kokonaisuudessaan. Tämän lisäksi kokoelmalevylle on päätynyt kuusi kappaletta Aurinko-kasetin jälkeisistä sessioista vuosilta 1985-1986.

Vaikka Tapa Paha Tapa lopetti toimintansa 1980-luvun loppupuolella, niin osa yhtyeen jäsenistöstä on jatkanut syntetisaattori- ja elektronisen musiikin tekemistä. Viime vuosikymmeninä kotimaisen syntikkapioneerien arvostus on noussut nousemistaan ja nykyisellään Tapa Paha Tapan alkuperäistä materiaalia on mahdotonta löytää verkosta, levykaupoista tai kirpputoreilta.

Svart Records julkaisee Tapa Paha Tapa -yhtyeen Aurinkoko – Experimental Finnish Synth-Pop-Rock 1982-1985 -kokoelmalevyn 18.1.2019. Yhtyeen kappale Eskimokesä on parhaillaan kuunneltavissa Svart Recordsin YouTube-sivuilla osoitteessa