28.9.2018

Savonmuan mambo, Taatalan samba ja Kolmen sepän rumba

Suomalaiseen iskelmämusiikkiin kuuluivat 1900-luvun alussa lähinnä foxtrot, valssi ja tango. Jo iloisella 1930-luvulla maahamme rantautui kuitenkin tangoa vauhdikkaampia latinalaisamerikkalaisia rytmejä, jotka saivat aikakauden laulajat ja muusikot irrottelemaan riemastuttavilla tavoilla. Satan In Love -suomidisko-kokoelmastaan tunnettu toimittaja ja DJ Mikko Mattlar on poiminut Svart Recordsin julkaisemalle kokoelmalle 29 savikiekkoajan suomalaista lattarilevytystä vuosilta 1935–1959.

Levyltä löytyy kattava otos aikakauden merkittävimpiä artisteja, kuten Georg ja Eugen Malmstén, Harmony Sisters, Henry Theel, Olavi Virta, Assi Nortia, Kipparikvartetti, Göran Ödner, Taru Pyhälä, Tuula-Anneli Rantanen sekä Turkka Granblom. Myös sävellysten, sovitusten ja sanoitusten takaa löytyy nimekäs kotimainen kaarti aina Toivo Kärjestä Reino Helismaan kautta Lasse Pihjalamaahan. Latinalaisamerikkalainen rytmi on usein sovitettu sanoituksellisesti kaukokaipuun sijaan kotimaiseen ympäristöön, joista kertovat kappaleiden nimet, kuten Veikko Lavin esittämä Savolainen fakiiri, Rita Elmgrenin Kolmen sepän rumba, Turkka Grönblomin Taatalan samba sekä Taru Pyhälän Savonmuan mambo.

Svart Records julkaisee Mister Mambo, Mambo Miss – Suomalaisia sambahittejä ja latinoiskelmiä 1935-1959 kokoleman CD:nä 5.10.2018. Musiikkinäytteitä tulevalta julkaisulta on kuunneltavissa parhaillaan Svart Recordsin Soundcloud-sivuilla osoitteessa: