3.5.2018

Savonlinnan undergroundia levyllä, kirjana ja ainutkertaisena livenä

”Rännit räimii vettä asfaltille. Pääskysen poikanen piipittää pesässä vintin toisessa päässä. Pilaantununeiden anjovisfileiden haju uhoaa lämpimästä jääkaapista. Murska ilmestyy Tuotteelta metallisesta ovesta pelkät bokserit jalassa ja pihan poikki sännäten tykittää suoraan järveen. ”Mur! Mur!” Vedestä kömmittyään hän haukkaa pään irti kuolleena löytyneeltä varpuselta. Bocke käärityy likaiseen ja puruiseen mattoon”.

Paavoharju on bändi, josta kuulee monenlaista. Useimmiten yhtyettä luonnehditaan kahden askeettisen kristityn veljeksen bändiksi. Toisten suusta taas rantautuu tyrmistyttäviä ja hurjia kaupunkitarinoita haudanhäpäisyistä henkilökohtaisten spermapankkien rakentamiseen. Osa tarinoista on höpöä, mutta suurin osa totta. Kaiken keskiössä on kuitenkin aina ollut Savonlinna. Mistä on kyse?

Paavoharju on 2000-luvulla Savonlinnassa alkunsa saanut yhtye. Vaikka moni paikallinen ei välttämättä tunnekaan bändiä, se on aktiivisesti nostanut kotikaupunkiaan maailmankartalle. Paavoharjun levyjä ovat suitsuttaneet vaikutusvaltaiset musiikkimediat ympäri maailmaa, ja bändi on keikkaillut Roskildea myöten. Yhtyeen kantavina voimina ovat olleet alusta saakka veljekset Lauri Ainala ja Olli Ainala. Heidän rinnallaan levyillä on vieraillut useaan otteeseen Joose Keskitalo, joka tunnetaan mittavan soolotuotantonsa ansiosta yhtenä 2000-luvun merkittävimmistä suomalaisista lauluntekijöistä.

Tuote -kirja kertoo vuosista jolloin Paavoharju ja Joose Keskitalo vielä aloittelivat musisointiaan, ja niistä olosuhteista, joissa musiikki on muovautunut lopullisiin uomiinsa. Lauri Ainala on kirjoittanut ja koonnut teosta yli kymmenen vuoden ajan, ja prosessiin on osallistunut kymmeniä eri ihmisiä. Teos piirtää kuvan pikkukaupungin konservatiivisuudesta, vaihtoehtojen vähyydestä ja mitääntapahtumattomuudesta. Keskiöön nousee Tuote, vanha toimintansa lopettanut osuusmeijeri, jonka nuoret ottavat haltuunsa, tai enemminkin: Tuote ottaa heidät haltuunsa.

Mitään pikkuporvarillista ja sielutonta musiikkianalyysia ei ole tarjolla, kuten ei myöskään mitään avaimia käteen antavaa pseudopsykologista analyysia yhtyeen sielunmaisemasta. Sen sijaan kirjassa syntyy kaleidoskooppimainen kuva jäsenten nuoruusvuosista ja vaihtoehtoisen underground-liikkeen synnystä Etelä-Savon sydämessä.

Charles Bukowski on Tuotteen stoorin rinnalla keskiluokkaista dokailua. Lähempänä on William Burroughs, mutta heroiinin tilalla on kilju, tuo Tuotteen harmaa liemi. Stoorin kiljuburroughs on jatkuvaa ulostamista ja oksentamista, jossa paskaa tulee joka reiästä. Vanhasta on päästävä eroon, että uutta voisi syntyä: uusi kulttuuri syntyy edellisen raunioille.

Kirjan kanssa julkaistaan vinyyli-LP, joka sisältää musiikkia noilta ajoilta: Joose Keskitalon äänityksiä Kuolleiden Salista, ennenjulkaisemattomia kappaleita Paavoharjun jäseniltä sekä Paavoharjun harvinaisempaa tuotantoa. Lauri Ainalan haastattelu ja Unohdetaan jo se taivas       -albumi ovat luettavissa ja kuunneltavissa parhaillaan rocklehti Soundin sivuilla osoitteessa:

Oopperajuhlien tuolla puolen – haastattelussa Lauri Ainala, jonka Tuote-kirja esittelee Savonlinnan musiikkikentän korutonta puolta

Lauri Ainalan toimittaman Tuote –kirjan kirjoittajina ovat Lauri Ainala, Joose Keskitalo, Ville Tarke, Bocke Puukoski, Arwi Lind, Elina Rantasuo, Thomas Svedström, Rene Länsisaari, Murskamurre (Marko Länsisaari), Jenni Koivistoinen, Johannes Järvisalo, Jonna Julia Nyman, Ville Kettunen, Emma Ainala, Jesse Hokkanen, Hanna-Maria Partanen, Hemuloordi, Johannes Pitkänen, Jarmo Loikkanen, Mimosa Virtanen, Miriam Goldberg, Ville Oinonen, Sanna Niemelä, Ulla ja Huhve.

Svart Records julkaisee Tuote -kirjan ja Unohdetaan jo se taivas –levyn 4.5.2018. Kirjaprojektiin vuosien varrella osallistuneet juhlivat julkaisua erikoiskonsertilla Korjaamon Vaunusalissa 9. toukokuuta. Tapahtumaa varten kasatun Paavoharju-tribuuttibändin vokalisteina nähdään levyilläkin esiintyneet Paperi T, Joose Keskitalo, Toni Kähkönen ja Anniina Auf. Lavalle nousee myös Lauri Ainala. Lisäksi Joose Keskitalo soittaa legendaarisella myrkkyruiskukitarallaan vanhaa tuotantoaan ja harvoin kuultuja helmiä. Illan aloittaa ensimmäistä kertaa Helsingissä esiintyvä Savonlinnalainen yhtye Trees. Ennakkoliput keikalle myy Tiketti.

https://www.facebook.com/events/170906146874154/

***

https://www.facebook.com/paavoharju.savonlinna/

www.facebook.com/joosekeskitalo

www.facebook.com/abandcalledtrees

V/A: Unohdetaan jo se taivas (CD/LP/Download)

A-puoli

1. Savonlinnan palvojat (Olli Ainala)

2. Muukalaisen kotielämä (Joose Keskitalo)

3. Kristuksen Veri (Lauri Ainala)

4. Ruuste (Jenni Koivistoinen)

5. Onni (Joose Keskitalo & Paavoharju)

6. Yllään on aamu, korennot ja kesä (Paavoharju)

B-puoli

7. Hiljaa vuotaa maa (Joose Keskitalo)

8. Hän teki minut autioksi (Paavoharju)

9. Unohdetaan jo se taivas (Joose Keskitalo)

10.Mustaksi muuttuvainen (Paavoharju)