27.3.2018

Svart Records julkaisee uuden kokoelman kotimaisen punkin alkutaipaleen unohdetuista helmistä

Veritahroja – Suomi-punkin salatut sävelet 1979–1983 ilmestyy torstaina

Svart Records julkaisee 29. 3. 2018 pitkäsoitollisen suomalaisen punkin ensimmäisen aallon pimennossa eläneitä biisejä. VeritahrojaSuomi-punkin salatut sävelet 1979–1983 kokoaa yhteen hajanaisissa lähteissä julkaistuja lauluja, jotka ovat jääneet vaille ansaitsemaansa huomiota. LP-levyn 15:sta laulua täydentää 56-sivuinen informatiivinen liitevihko, joka esittelee biisien taustalla olevien bändien tarinat. Kokoelmalevy on täydentävä jatko-osa viime vuonna julkaistulle Kuoleman tappaneet: Punkrockia pienkustanteilta 1977–1983 -albumille.

1970-luvun punkin tee se itse -ajattelun innoittamana suomalaisnuoret perustivat satoja bändejä. Punk-toiminnan piikki tapahtui vuosikymmenen taitteessa. Varhaiset punkmuusikot keräsivät aloittelevien festivaalien ja työväentalojen lavojen eteen tuhansia teinejä. Rokkaamiseen rakastuneet nuoret kustansivat itse yli puolisataa pikkulevyä, amatööribändien kokoelma-albumeja ja jopa perustivat itse levy-yhtiöitä.

Kokoelma-albumille on valittu syntyneistä äänitteistä edustavimmat. Mukaan mahtuu myös aikaisemmin julkaisemattomia c-kasettiäänityksiä ja yksi Yleisradion taltioinnin ansiosta jälkipolville säilynyt laulu. Kokonaisuus on laaja dokumentti, jossa kaikuu musiikillisesti niin 82-hardcoren juuret kuin suloisimmat punk-pop sävellykset. Levyn liitteen kirjoitukset uppoutuvat laulut synnyttäneisiin bändeihin, paikkakuntiin ja sceneihin.

Kokoelma-albumin on toimittanut sosiaalihistorian opiskelija Juho Hänninen, joka vastasi myös sitä edeltäneen Kuoleman tappaneet -levyn toteutuksesta. Hänninen on toiminut myös Vuoden arkistotekona palkitun Oranssin pienlehtiarkisto 1977–1982:n toisena kokoajana.

Osa levyn materiaalista ( Rattus, The Rash, AIV ) on kuunneltavissa ennakkoon Svart Recordsin Soundcloud-sivulla osoitteessa:

V/A: Veritahroja Suomi-punkin salatut sävelet 1979–1983

A1 Rattus: Täältä tullaan kuolema [Vilppula, 1981)

A2 Hurskas: Isänmaa huumaa [Hämeenlinna, 1980]

A3 Firenze: Työttömän arkea [Nurmo, 1980]*

A4 Woude: Suoraa toimintaa [Helsinki, 1980]

A5 Systeemi: Systeemissäkö vika?! [Jyväskylä, 1980]

A6 Sabotaasi: Kioskikirjallisuutta [Rovaniemi, 1979]*

A7 The Rash: Paavola [Tampere, 1980/1]*

A8 The Nivelreuma: Meidän sukupolvi [Tampere, 1981]*

B1 Lapsuuden Loppu: Tämän yön tää kylä on meidän [Ylitornio, 1980]

B2 AIV: Mitään et häviä [Iisalmi, 1980]

B3 The Mean Ones: Muusikot huiputtaa teitä [Tampere, 1979]

B4 Rappio: Harha [Haapajärvi, 1983]

B5 Pupukuusikko: Korkeajännitys [Salo, 1980]

B6 Ratsia: Kloonattu sukupolvi? [Pihtipudas, 1979]*

B7 Outo Elämä: Mä vihaan sua [Joensuu, 1979]

*) Tähdellä merkityille äänityksille Veritahroja-albumi on ensimmäinen kerta vinyylillä.